Wystarczy szynka i kilka prostych składników. Ta sycąca sałatka sprawdzi się na każdą okazję
Inspiracją do tej sałatki jest ukraińska sałatka Olivier, która przypomina nieco naszą jarzynową, ale dodaje się do niej mięso. Nasza propozycja to uproszczona wersja tej sałatki i tylko cztery główne składniki: szynka, ziemniaki, groszek i ogórki konserwowe.
Jak zrobić sałatkę z szynką?
Cały przepis można streścić w jednym zdaniu: pokrój warzywa i szynkę, dodaj groszek, majonez, musztardę i dopraw wszystko. Do sałatki typu Olivier, jak i do naszej, możesz dodać szynkę konserwową, ale też każdą inną. Można też zrobić wersję z kurczakiem wędzonym.
Sałatka jest najlepsza, jeśli po zrobieniu postoi około godziny w lodówce. Dzięki temu smaki idealnie się połączą i przejdą nawzajem.
Przepis: Sałatka z szynką i ogórkiem
Pożywna sałatka z majonezem.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 363 w każdej porcji
Składniki
- 200 g szynki
- 4 ogórki konserwowe
- 4 ugotowane ziemniaki
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSzynkę, ogórki i ziemniaki pokrój w kosteczkę. Groszek odsącz. Wszystko wrzuć do jednej miski.
- Doprawianie sałatkiDodaj majonez, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj dokładnie.
Inne pomysły na sałatkę z szynką
Nasz prosty przepis możesz wzbogacić o inne dodatki, które tradycyjnie dodaje się do sałatki Olivier. To przede wszystkim gotowana marchewka i ugotowane na twardo jajka (czyli podobnie jak w polskiej sałatce jarzynowej).
Do sałatki można również dodać ulubioną zieleninę, np. natkę pietruszki, koperek albo posiekany drobno szczypiorek.
Jak podawać sałatkę z szynką?
Sałatka z dodatkiem sporej ilości ziemniaków jest daniem, które można zajadać nawet bez chleba. Ale jeśli lubisz jeść tego typu sałatki z pieczywem, nic nie stoi na przeszkodzie. Sałatkę można serwować udekorowaną dokładnie tak samo, jak sałatkę jarzynową. Można nią też faszerować połówki papryki lub nakładać ją na łódeczki z liści cykorii. Ta ostatnia wersja jest idealna na spotkania z rodziną czy imprezy z przyjaciółmi.